Na vsebino

Grb Občine Juršinci

Grb Občine Juršinci

Grb občine je sestavljen iz sadike vinske trte in atributov farnega zavetnika sv. Lovrenca.
V prvem zlatem polju deljenega ščita je trta z močnimi koreninami, steblom, ki ga ovijajo vitice, zelenimi listi in rdečim grozdjem. Zgornji del simbolizira vinorodno pokrajino in Juršince kot zibelko slovenskega trsničarstva. V spodnjem zelenem polju je črn raženj, atribut sv. Lovrenca, zavetnika župnije občine Juršinci. Pod ražnjem je rdeč ogenj z rumenimi konicami. Svetega Lovrenca, tudi Lovrenc Rimski (ok. 225–258), so po ukazu rimskega načelnika Hipolita mučili in ga živega spekli na ražnju. Zato se v ikonografiji najpogosteje uporablja njegov atribut raženj.

Pomen simbolov grba:

  • plameni rdečih in rumenih barv ponazarjajo ogenj, na katerem so spekli sv. Lovrenca,
  • raženj je simbol za farnega patrona sv. Lovrenca,
  • korenina predstavlja trsničarstvo,
  • grozdje predstavlja vinogradništvo.

Zastava Občine Juršinci

zastava Občine Juršinci

Zastava občine je pravokotne oblike, v dolžino razdeljena v dve enaki barvno različni polovici. Zgornja polovica zastave je rumene barve, na njeni skrajno levi strani se nahaja vinska trta enake oblike in barve kot na grbu. Spodnja polovica zastave je zelena, na njeni levi strani se nahaja raženj, ki je enake oblike in barve kot na grbu.

Praznik Občine Juršinci

Praznik občine je 10. avgust. Na ta dan goduje sv. Lovrenc. Občina Juršinci vsako leto ob občinskem prazniku priredi s pomočjo domačih društev in cerkvenega sveta dvodnevno praznovanje, v sklopu katerega poteka prvi dan osrednja občinska prireditev in drugi dan »lovrenčko žegnanje« pri sveti maši. Navedenima prireditvama sledi pogostitev udeležencev in druženje. Tukaj velja omeniti zelo znano veselico ob občinskem prazniku Noči pod topoli, ki se vsako leto ob občinskem prazniku odvija na športnem igrišču v Juršincih. V sklopu občinskih praznikov vsako leto potekajo razna športna, gasilska in druga tekmovanja ter prireditve, najboljši posamezniki/posameznice prejmejo pokale na osrednji prireditvi.
Za prispevek k razvoju občine podeljuje občina zaslužnim občanom, organizacijam in drugim tudi občinska priznanja in nagrade, v skladu s posebnim odlokom. Priznanja se podeljujejo na osrednjih prireditvah ob občinskem prazniku občine Juršinci.

Go to top