obcina-jursinci

Juršinci 3b, 2256 Juršinci

Tel: 02 758 21 41 | Fax: 02 758 24 61

Uradne ure občine

PON  8.-12. in 13.-15.

TOR  8.-12. in 13.-15.

SRE  8.-12. in 13.-17.

PET  8.-12.

Kontakti

Občina Juršinci

Juršinci 3/b, 2256 Juršinci

Tel: (02) 758 21 41

Fax: (02) 532 14 21

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Župan občine

Alojz KAUČIČ

Tel: (02) 758 21 41

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Direktorica občinske uprave

Mag. Saša GOLOB HODNIK

Tel.: (02) 758 21 42

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Računovodstvo

Ida BERLAK

Gradiščak 7a, pošta Juršinci

Tel: (02) 758 21 41

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Administracija

Nataša ŠMIGOC

 

Tel: (02) 758 21 41

Fax: (02) 758 2461

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

×

Napaka

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Predstavitev občine

Občina Juršinci se razprostira na površini 3625 ha, v njej živi 2377 občanov. Ozemlje občine zavzema del vinorodnega gričevja Slovenskih goric na obeh straneh ceste Ptuj - Juršinci- Gornja Radgona, ter del Pesniške doline. Po pobočjih ter slemenih ležijo vinogradi. Prebivalci se pretežno ukvarjajo z vinogradništvom ter sadjarstvom. Zaradi konfiguracije terena ni večjih kmetijskih kompleksov. Velja pa omeniti, da je na območju občine zelo razvito trsničarstvo in sadjarstvo, ki nudi visoko kvalitetne pridelke.

Občina Juršinci spada med demografsko ogrožene občine v regiji in Sloveniji, saj je značilno da je v njej izredno visoka stopnja brezposelnosti aktivnega prebivalstva. Zaradi zavedanja stanja na področju zaposlitvene politike in izobraževanja je občina Juršinci v preteklih desetih letih veliko finančnih sredstev in moči namenila prav v razvoj osnovnošolskega izobraževanja ter skrbi za mladino. Pri tem se je kot prednostno izpostavila prav družbeno socialno razvoj mladine in določenih struktur populacije prebivalstva, kjer se v zadnjih letih z izgradnjo večnamenske dvorane omogočila, da se skozi športno rekreativni način življenja lažje premagujejo socialno ekonomske težave prebivalstva.
Kot smo že omenili se prebivalci pretežno ukvarjajo z vinogradništvom, sadjarstvom, živinorejo, poljedeljstvom in trsničarstvom. Delavci so zaposleni v bližnjih in oddaljenih mestih (Ptuj, Murska Sobota, Maribor), tudi v drugih državah (Hrvaška, Avstrija ...), saj v občini ni industrijskih ali drugih obratov, pa tudi podjetniški sektor ni dovlj razvit.
Juršinci so znani predvsem po trsničarstvu, saj Trsničarsko zadrugo Juršinci poznajo po vsej Evropi. Zelo pogosti so izvozi cepljenk v sosednje dežele, tudi v Rusijo, Ukrajino...
Javne zgradbe, zavodi in podjetja v Juršincih so: Osnovna šola Juršinci, vrtec, ambulanta, zobozdravstveni zavod, pošta, župnijski urad (cerkev), občina, bencinska črpalka, gostilne.

Nastanek občine

Občina je nastala 29.12.1994; nastala je iz celotnega območja KS Juršinci in naselja Hlaponci, ki je prej spadalo pod KS Polenšak. Ozemlje občine zavzema del vinorodnega gričevja Slovenskih goric na obeh straneh regionalne ceste Ptuj – Juršinci – Gornja Radgona, ter del Pesniške doline, meri 3625 ha (36,25 km2), ima 2.206 prebivalcev in 670 gospodinjstev (vir: SURS). Gostota prebivalstva je 60,77 oseb/km2. Občino Juršinci sestavlja 13. vasi oziroma naselij, to so naselja: Bodkovci, Dragovič, Gabrnik, Gradiščak, Grlinci, Hlaponci, Juršinci, Kukava, Mostje, Rotman, Sakušak, Senčak pri Juršincih, Zagorcih.

 
 
 
Še nekaj zgodovine
  • Leta 1905 je bila ustanovljena prva Trsničarska zadruga na Spodnjem Štajerskem.
  • Leta 1906 pa se je tukaj ustanovila cerkev Sv. Lovrenca.
  • Občino Juršinci so ustanovili decembra 1994. Nastala je iz celotnega območja Juršincev in naselja Hlaponci. Tukaj stoji tudi spomenik padlim vojaške čete v I. svetovni vojni in spomenik padlim v II. svetovni vojni.


Med znamenitosti Juršinc spadajo:
  • Društvo za ohranjanje in razvijanje dediščine,
  • Herbersteinova klet,
  • Društvo rojaka Janeza Puha,
  • Kud Dr. Anton Slodnjak,
  • Trsničarska zadruga Juršinci,
  • Društvo gospodinj